Ziemniaczki pieczone z boczkiem

0 (0 ocen)

W taki oto sposób przygotowane ziemniaczki smakują podobnie jak te z ogniska. W całości przenikają przyprawami i zapachem wędzonego boczku. Idealnie smakują z sosem czosnkowym. Znakomity dodatek do dań.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
    1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    Oliwa z oliwek
    200 g boczku wędzonego

Ziemniaczki pieczone z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1up6bvc 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół. Obsypujemy ostrą czerwoną papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Połówki ziemniaków układamy na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą z oliwek, na górze układamy pokrojony w kostkę wędzony boczek. Szczelnie zamykamy folię. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy