W taki oto sposób przygotowane ziemniaczki smakują podobnie jak te z ogniska. W całości przenikają przyprawami i zapachem wędzonego boczku. Idealnie smakują z sosem czosnkowym. Znakomity dodatek do dań.
Składniki:
6 ziemniaków
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Oliwa z oliwek
200 g boczku wędzonego
Ziemniaczki pieczone z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół. Obsypujemy ostrą czerwoną papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Połówki ziemniaków układamy na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą z oliwek, na górze układamy pokrojony w kostkę wędzony boczek. Szczelnie zamykamy folię. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 40 minut.
Komentarze