Ziemniaczki pieczone barbecue i cytrusowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczone ćwiartki ziemniaków to nie tylko dodatek do mięs i ryb, ale także świetna przekąska imprezowa.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZIEMNIAKI BARBECUE:
    Nieduże ziemniaki - 10szt
    Olej - 1 łyżka
    Sos barbecue (u mnie słodki) - 3 łyżki
    Chilli suszone w płatkach - 1 łyżeczka

    ZIEMNIAKI CYTRUSOWE:
    Nieduże ziemniaki - 15szt
    Olej - 2 łyżki
    Trawa cytrynowa suszona mielona - 1 łyżka
    Sok z limonki lub cytryny - 1 łyżka
    Zioła prowansalskie - 2 łyżki
    Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
    Chilli suszone w płatkach - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Przekąski

Ziemniaczki pieczone barbecue i cytrusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczki pieczone barbecue i cytrusowe 1. Ziemniaki dokładanie szorujemy, nie obieramy. Kroimy w ćwiartki.
    Obie porcje ziemniaków mieszamy dokładnie z odpowiednimi przyprawami.

    Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut.
  • Ziemniaczki pieczone barbecue i cytrusowe 2. Ziemniaki podajemy z sosem tzatziki, lub sosami na bazie majonezu. Są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.

Porady

Pieczenie z termoobiegiem pozwoli nieco skrócić czas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować