Ziemniaczki, bajaderki, to małe, słodkie kulki, nadziane bakaliami i czekoladą. Przygotowałam je z pierniczków, które zrobiliśmy w okresie Bożego Narodzenia, niektóre były ozdobione czekoladą, inne lukrem – wykorzystaliśmy je w całości.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Około 1000g pierniczków – można wykorzystać inne ciasta np. drożdżowe, piaskowe, czekoladowe (bez kremów i bez galaretek)
Około 150g herbatników – w zależności jaka wyjdzie nam gęsta podstawowa masa
400g powideł śliwkowych – ja wykorzystałam słoik domowej nutelli śliwkowej
2-3 łyżki kakao
200ml wódki
150g żurawiny/rodzynek
Wiórki kokosowe, wiórki czekoladowe, mielone orzechy, kakao
Ziemniaczki, bajaderki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka (lub inne ciasta) pokruszyć do miski. Rodzynki lub żurawinę przełożyć do miski i zalać wódką, odstawić na około godzinę. Po tym czasie całość dodać do rozdrobnionych pierniczków wraz z powidłem i kakao. Wyrobić jednolitą masę.
Herbatniki pokruszyć i stopniowo dodać do masy. Uważać by masa nie wyszła za sucha. W razie potrzeby dodać wódkę według uznania. Jeśli zaś masa pod bajaderki wyszła nam za mokra, to dodać do niej więcej pokruszonych herbatników.
Następnie z masy formować kuleczki (wielkość dowolna). Każdą kulkę obtaczać w wiórkach kokosowych, czekoladowych lub w kakao. Odstawić do lodówki, aby bajaderki dobrze zastygły.
Komentarze