Ziemniaczki, bajaderki piernikowe

5 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ziemniaczki, bajaderki, to małe, słodkie kulki, nadziane bakaliami i czekoladą. Przygotowałam je z pierniczków, które zrobiliśmy w okresie Bożego Narodzenia, niektóre były ozdobione czekoladą, inne lukrem – wykorzystaliśmy je w całości.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Około 1000g pierniczków – można wykorzystać inne ciasta np. drożdżowe, piaskowe, czekoladowe (bez kremów i bez galaretek)
    Około 150g herbatników – w zależności jaka wyjdzie nam gęsta podstawowa masa
    400g powideł śliwkowych – ja wykorzystałam słoik domowej nutelli śliwkowej
    2-3 łyżki kakao
    200ml wódki
    150g żurawiny/rodzynek
    Wiórki kokosowe, wiórki czekoladowe, mielone orzechy, kakao
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Bajaderka

Ziemniaczki, bajaderki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka (lub inne ciasta) pokruszyć do miski. Rodzynki lub żurawinę przełożyć do miski i zalać wódką, odstawić na około godzinę. Po tym czasie całość dodać do rozdrobnionych pierniczków wraz z powidłem i kakao. Wyrobić jednolitą masę.
    Herbatniki pokruszyć i stopniowo dodać do masy. Uważać by masa nie wyszła za sucha. W razie potrzeby dodać wódkę według uznania. Jeśli zaś masa pod bajaderki wyszła nam za mokra, to dodać do niej więcej pokruszonych herbatników.

    Następnie z masy formować kuleczki (wielkość dowolna). Każdą kulkę obtaczać w wiórkach kokosowych, czekoladowych lub w kakao. Odstawić do lodówki, aby bajaderki dobrze zastygły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Powidła śliwkowe Herbatniki Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować