Ziemniaczany tort z cukinią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wariacja na temat babki ziemniaczanej ;) z dodatkiem cukinii i marchewki, które nadają wilgotności i kolorku. Z dodatkiem chudej kiełbasy

Składniki:

  • 1,6 kg obranych ziemniaków
    1 duża cebula
    400 g kiełbasy
    1 cukinia
    1 marchewka
    4 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    świeżo tarta gałka muszkatołowa
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki ostrej papryki

Ziemniaczany tort z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków.

    Dodać jajka, przyprawy: sól i pieprz, oregano i obie papryki oraz gałkę muszkatołową. Wsypać mąkę pszenną i wymieszać.

    Marchew obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cukinię umyć i zetrzeć także na dużych oczkach.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę, Kiełbasę pokroić, wrzucić z cebulą na patelnię i przesmażyć (nie dodawałam tłuszczu, wystarczy to co się wytopi z kiełbasy).

    Do masy wmieszać starte warzywa.

    Następnie dodać kiełbasę z cebulą, wymieszać. Masę wyłożyć do dużej tortownicy i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 75-80 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy