Ziemniaczany suflet ze śledziem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kuchnia kaszubska

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • pół kg ziemniaków
    3 żółtka
    5 białek
    pół kostki masła
    1 duża czerstwa pszenna bułka
    mleko
    1 łyżka tartej bułki
    4 świeże filety śledziowe (bez skóry)
    kapary
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz

Ziemniaczany suflet ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczany suflet ze śledziem 1. Ziemniaki ugotowałem, zrobiłem puree, przyprawiłem mieloną gałką muszkatołową, ostudziłem. Miąższ bułki namoczyłem w mleku, odcisnąłem.

    Utarłem masło z trzema żółtkami, dodałem ziemniaki i bułkę, sól i pieprz. Wymieszałem. Ubiłem pianę z białek i dodałem do masy razem z bułką tartą. Wymieszałem drewnianą łyżką.

    Do wysokiego naczynia żaroodpornego włożyłem połowę masy, ułożyłem na niej śledzie i kapary, po czym nałożyłem drugą połowę masy. Polałem stopionym masłem. Włożyłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy