Ziemniaczany placek z pora i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.podzielić czosnek na ząbki i umieścić w małym naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika na 20 min, aż czosnek będzie miękki. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wycisnąć miękką zawartość każdego ząbka
2.w dużym garnku we wrzątku gotować ziemniaki i marchewkę 15 min. następnie odlać, utłuc na puree i dodać czosnek.
3.Dorzucić pora, fetę, wlać sos tabasco, wsypać kolendrę i pieprz. zakryć i wstawić na co najmniej 30 min do lodówki do wychłodzenia.
4.Rozgrzać piekarnik do 190 stopni . lekko zmoczyć dłonie. uformować osiem okrągłych placków z masy ziemniaczanej i ułożyć je na blasze. zapiekać 15-20 min.
5.Przyprawić danie sałatą lub świeżym ziołem i podawać z keczupem.
Komentarze