Ziemniaczany placek z pora i fety

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienite danie dla osoby pragnącej przekąsić coś lekkiego a jakże mało kalorycznego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 cała główka czosnku
    115g słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
    175g marchewki, obranej i pokrojonej
    115g pora, drobno posiekanego
    55g fety, rozgniecionej
    1-2 łyżeczki sosu tabasco do smaku
    1 łyżeczka posiekanej Świerzej kolendry
    pieprz
    świeże zioła do przybrania lub sałata
    keczup do podania /według uznania/

Ziemniaczany placek z pora i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. podzielić czosnek na ząbki i umieścić w małym naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika na 20 min, aż czosnek będzie miękki. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wycisnąć miękką zawartość każdego ząbka
  • 2. w dużym garnku we wrzątku gotować ziemniaki i marchewkę 15 min. następnie odlać, utłuc na puree i dodać czosnek.
  • 3. Dorzucić pora, fetę, wlać sos tabasco, wsypać kolendrę i pieprz. zakryć i wstawić na co najmniej 30 min do lodówki do wychłodzenia.
  • 4. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni . lekko zmoczyć dłonie. uformować osiem okrągłych placków z masy ziemniaczanej i ułożyć je na blasze. zapiekać 15-20 min.
  • 5. Przyprawić danie sałatą lub świeżym ziołem i podawać z keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy