Ziemniaczany placek z brokułami i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Mniej kaloryczny niż placki smażone na patelni z dużą ilością oleju.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
    1/3 brokuła
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju
    2 łyżeczki tymianku
    2 łyżeczki czerwonej papryki
    sól, pieprz do smaku

Ziemniaczany placek z brokułami i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na 2 łyżkach oleju podsmażamy plasterki czosnku i dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki, obsmażamy, aż zmiękną. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce na dużych oczkach lub używamy malaksera - wówczas nie rozdrabniamy ziemniaków na całkowicie gładką masę. Masę przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, tymianek, czerwoną paprykę i doprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy 2 łyżkami oleju, wylewamy masę, na której układamy brokuły z czosnkiem. Całość pieczemy w temp. 200 st. przez 25-30 minut, aż masa ładnie się zetnie i przyrumieni, Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy