Ziemniaczany krem z ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Idealna propozycja na zimowy obiad. Cudownie rozgrzewa. Słodkawa cebula nadaje potrawie niepowtarzalny smak.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1,5 kg obranych ziemniaków
    1,75 l. bulionu
    3-4 ząbki czosnku
    50 dag dobrej wędzonej kiełbasy
    25 dag ciecierzycy (namoczona przez noc w wodzie)
    łyżeczka gałki muszkatołowej
    sól, pieprz
    3 duże czerwone cebule
    3 łyżki brązowego cukru
    2 szczypty chilli
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kartoflanka

Ziemniaczany krem z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę gotujemy do miękkości. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy bulionem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości. Całość miksujemy przy pomocy blendera. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.Dodajemy ciecierzycę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Podsmażamy na rumiano. Dokładamy do kremu. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na patelni. Dodajemy cukier i chilli. Krótko przesmażamy do czasu aż cukier się rozpuści. Zupę nalewamy do talerzy. Na wierzch wykładamy cebulę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Ziemniaki Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować