Ziemniaczany krem z chrzanem i jajkiem

0 (0 ocen)

Pikantna odmiana zwykłego kremu ziemniaczanego, super pasuje do niego gotowane na twardo jajko i koperek

Składniki:


  • 7 ziemniaków
    2 marchewki
    1 łodyga selera naciowego
    10 cm pora
    2 łyżki masła
    1 czubata łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej
    4 łyżki chrzanu
    100 g śmietanki 30%
    biały pieprz
    gałka muszkatołowa
    6 jajek
    koperek do posypania

Ziemniaczany krem z chrzanem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Por oczyścić, pokroić i wrzucić do garnka razem z masłem. Dusić chwilę.

    Seler naciowy i marchew pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, chwilę przesmażyć, zalać wodą, dodać przyprawę warzywną (używam naturalnej - suszone warzywa, sól i kurkuma). Zagotować.

    Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

    Następnie dodać chrzan i śmietankę, zmiksować zupę na krem. Zagotować. Doprawić białym pieprzem i gałką muszkatołową.

    Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Zupę rozlać na talerze, rozłożyć jajka, posypać koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy