Ziemniaczano-szpinakowa zapiekanka z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wspaniałe drugie danie obiadowe: smaczne, szybkie, łatwe w przygotowaniu oraz zdrowe - bogate w witaminy, beta-karoten, fosfor, potas, magnez, żelazo, wapń i kwas foliowy. Składniki na 2 głodne osoby.

  • 20 min

Składniki:

  • 500g ziemniaków,
    450g mrożonego szpinaku (rozmrożonego, osączonego na sitku),
    3 pomidory,
    sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, bazylia, sok z cytryny (do smaku),
    2 łyżki masła,
    200g dzwonków z łososia (2 sztuki).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Zapiekanki

Ziemniaczano-szpinakowa zapiekanka z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i umyć. Wrzucić do osolonego wrzątku i podgotować ok. 10 minut, tak, aby pozostały lekko twardawe. W tym czasie umyć i sparzyć pomidory, obrać ze skórek i pokroić na cząstki. Przestudzone ziemniaki pokroić w niezbyt cienkie plastry.
  • 2. Rozmrożony i osączony szpinak doprawić przyprawami - solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią, oregano lub innymi, np. czerwoną słodką papryką w proszku.
  • 3. Formę do zapiekania (u mnie naczynie żaroodporne) wysmarować masłem. Na dnie ułożyć plastry ziemniaków, na nie wyłożyć masę szpinakową oraz cząstki pomidorów. Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza.
  • 4. W czasie, gdy w piekarniku przenikają się smaki w naszej przekładanko-zapiekance, przygotowujemy rybę. Ja dzwonka skrapiam tylko sokiem z cytryny i smaruję lekko masłem. Nie sypię żadnych przypraw, nawet soli, bo moim zdaniem zabija ona delikatny smak łososia. Kawałki ryby zawijam w "sreberka" i wkładam na 15 minut do piekarnika na pięterko pod zapiekankę. Gdy rybka jest gotowa (możliwe, że grubsze kawałki będą potrzebowały więcej czasu w piekarniku), wyjmuję ją i podaję równocześnie z ciepłą zapiekanką.

Porady

Warstwę ziemniaków można posypać dodatkowo gotową mieszanką przyprawową tzw. do frytek i ziemniaków. Szpinak ładnie oblepia i łączy składniki, ale jeśli chcecie, można dodać do niego np. jajko lub starty żółty ser, wtedy zapiekanka będzie bardziej spoista.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować