Ziemniaczano-serowe słone krakersy

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Smaczne i aromatyczne krakersy.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 100 g ugotowanych ziemniaków
    60 g sera żółtego
    80 g mąki
    40 g mąki kukurydzianej
    1 jajko
    2 łyżki śmietany
    pół łyżeczki czerwonej mielonej papryki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Ziemniaczano-serowe słone krakersy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczano-serowe słone krakersy 1. Ugotowane ziemniaki i ser utrzyj na tartce o grubych oczkach.
  • Ziemniaczano-serowe słone krakersy 2. Do głębokiej miski przesiej mąkę i mąkę kukurydzianą dodaj przyprawy i wymieszaj.
  • Ziemniaczano-serowe słone krakersy 3. Dodaj ziemniaki, ser, jajko, śmietanę i zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na 30 minut do lodówki.
  • Ziemniaczano-serowe słone krakersy 4. Ciasto podziel na 8 równych części.
  • Ziemniaczano-serowe słone krakersy 5. Każdy kawałek rozwałkuj na niewielkie koła. Ułóż jedno na drugie i ponownie rozwałkuj (tak jak francuskie ciasto) o grubości 5 cm.
  • Piecz w temp. 180 stopni przez 20 minut. 6. Wykrój dowolnej formy krakersy i wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować