Zupa jest gęsta, pożywna, a co najważniejsze smaczna i oryginalna
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki startego żółtego sera
1 litr ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
1/4 l śmietany 12 %
1 kiełbasa
20 dag boczku wędzonego
około 2 l rosołu lub bulionu
Ziemniaczano- serowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodać do niej starty ser i ziemniaki. Wymieszać składniki, po czym dodać śmietanę i połączyć ze sobą. Do gotowej masy dolewać stopniowo wrzący rosół, ciągle mieszając. Następnie gotować zupę około 10-15 minut. Przed końcem gotowania dodać przysmażoną kiełbasę oraz boczek. Doprawić do smaku magą lub solą i pieprzem. Dodać pietruszkę lub koperek.
Komentarze