Ziemniaczano-porowa zupa-krem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna, pożywna i niedroga zupa o konsystencji kremu, gorąco polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • ziemniaki obrane 400 g
    por ( biała i zielona część) 30 g
    ząbki czosnku 2 sztuki
    mleko 50 ml
    natka pietruszki 4 gałązki
    pestki dyni 1 garstka
    pieprz cytrynowy ok.3/4 łyżeczki

Ziemniaczano-porowa zupa-krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ok. 10 minutach dodajemy kawałki pora i gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków. Na minutę przed końcem wkładamy przepołowione ząbki czosnku. Większość wody odlewamy do innego saganka, natomiast do ziemniaków dolewamy mleko i dokładnie mieszamy.
    Dalej dodajemy część pestek dyni i natki pietruszki, dokładnie blendujemy.
    W razie potrzeby możemy dolać wodę z gotowania ziemniaków .
    Na koniec doprawiamy pieprzem i solą. Zupę posypujemy resztą pestek z dyni, po środku kładziemy gałązkę natki. Smacznego,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy