Smaczna, pożywna i niedroga zupa o konsystencji kremu, gorąco polecam.
30 min
Składniki:
ziemniaki obrane 400 g
por ( biała i zielona część) 30 g
ząbki czosnku 2 sztuki
mleko 50 ml
natka pietruszki 4 gałązki
pestki dyni 1 garstka
pieprz cytrynowy ok.3/4 łyżeczki
Ziemniaczano-porowa zupa-krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ok. 10 minutach dodajemy kawałki pora i gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków. Na minutę przed końcem wkładamy przepołowione ząbki czosnku. Większość wody odlewamy do innego saganka, natomiast do ziemniaków dolewamy mleko i dokładnie mieszamy.
Dalej dodajemy część pestek dyni i natki pietruszki, dokładnie blendujemy.
W razie potrzeby możemy dolać wodę z gotowania ziemniaków .
Na koniec doprawiamy pieprzem i solą. Zupę posypujemy resztą pestek z dyni, po środku kładziemy gałązkę natki. Smacznego,
Komentarze