Ziemniaczano pieczarkowe placki z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

PYSZNE DANIE NA OBIAD I NA KOLACJĘ- Z GOTOWANYCH ZMIELONYCH ZIEMNIAKÓW NADZIEWANYCH PIECZARKAMI I SEREM:) :)SYCĄ I WYSMIENICIE SMAKUJA.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 KG UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW,
    2 JAJKA, , 30 DAG MĄKI, 20 DAG PIECZAREK, 5 dag sera żółtego.BUŁKA TARTA, , ŁYŻKA POSIEKANEJ CEBULI, SÓL , PIEPRZ, Vegeta, , maggi,
    Sos:
    łyżka mąki, 10 dag pieczarek, 2 łyżki śmietany
    oraz---olej.

Ziemniaczano pieczarkowe placki z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki: ziemniaki zmiel, dodaj mąkę, jajko, szczypte soli i zagnieć ciasto.
    Pieczarki pokrój i podsmaż na oleju wraz z cebulą a nastepnie przypraw, wymieszaj z serem startym na tarce i ostudz.
    Z małej porcji ciasta uformuj kulkę, spłaszcz ją, nałóz troche farszu na całej długości i zlep z drugim plackiem.Placki maczaj w roztrzepanym jajku, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.

    Sos:
    pieczarki umyj, osusz, pokrój i uduś na rozgrzanym oleju a nastepnie zalej śmietaną z mąka i całość zagotuj przyprawiając sos do smaku.
    Sosem delikatnie polej placki-smacznego!

Porady

wychodzi około 7 porcji placków, cena o, 80 zzł na porcje

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy