Ziemniaczano-jaglane gałki

0 (0 ocen)

Jeśli zostanie trochę ziemniaków z obiadu i trochę ugotowanej kaszy jaglanej, to jest to doskonała okazja, aby zrobić takie gałeczki. Są świetne jako ciepła lub zimna przekąska, można je też podać z mięsem na obiad.

Składniki:

  • 150 g ugotowanych, ugniecionych ziemniaków
    150 g ugotowanej kaszy jaglanej
    3 czubate łyżki drobno startego żółtego sera
    1 łyżeczka oliwy aromatyzowanej chili
    1 czubata łyżeczka oregano lub innych ulubionych ziół
    szczypta soli
    odrobina oliwy do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Ziemniaczano-jaglane gałki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki mieszamy z kaszą, dodajemy oliwę, 2 łyżki startego sera, zioła i szczyptę soli. Wyrabiamy na gładką masę, z której formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (powinno wyjść ok. 15 sztuk).
  • 2. Formę do zapiekania smarujemy oliwą, układamy przygotowane gałki. Posypujemy je pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 minut, następnie włączamy funkcję grilla i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do mięsa.

Porady

Oliwę z chili możemy zastąpić zwykłą oliwą i dodać odrobinę chili w proszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować