Te pierogi zachwycą niejednego smakosza pierogów. Farsz jest bardzo smaczny, wyrazisty dzięki dodatkowi szałwii. Możne jeść je samodzielnie lub podane z mięsem.
50 min
Składniki:
CIASTO:
250 g mąki,
1 łyżka oliwy,
letnia woda
FARSZ:
100 g ugotowanych ziemniaków,
75 g ugotowanych buraków,
125g serka ricotty,
1 jajko,
szałwia 3/4 łyżeczki,
sól,
pieprz,
masło do smażenia,
szałwia 1/2 łyżeczki
Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę, żeby miały kremową konsystencję. Buraki ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i odciskamy sok. Ziemniaki, buraki, serek i jajko mieszamy ze sobą.
2.Dodajemy szałwię, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pierogi.
3.Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką.
4.Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga.
5.Pierogi należy dobrze zlepić, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. Można je zlepić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szałwię i wrzucamy ugotowane pierogi. Chwilkę smażymy i podajemy.
Smacznego :)
Komentarze