Ziemniaczane ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem na emeryturze. Lubię gotować (robię to codziennie) i próbować nowe smaki. Popularne placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów. Te ze szpinakiem moje wnuki jadają z keczupem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    jajko
    mąka (tyle, by masa ziemniaczana była odpowiednio gęsta)
    2-3 łyżki mleka
    5-10 dag żółtego sera
    sól
    pieprz ziołowy
    przyprawa uniwersalna
    soda oczyszczona
    olej do smażenia

    Farsz:
    1/2 kg szpinaku
    czubata łyżka mąki
    łyżka masła
    kilka łyżek mleka
    sól
    2 ząbki czosnku
    pieprz

Ziemniaczane ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a resztę na grubsze wiórki. Ser również ścieramy na tarce. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Z masy smażymy nieduże placki i trzymamy
    je w cieple.
  • 2. Szpinak myjemy i dusimy na patelni z kilkoma łyżkami wody, aż zwiędnie. Odciskamy z wody i rozdrabniamy. Z mąki, masła i mleka robimy sos beszamelowy, przyprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Ziemniaczane ze szpinakiem 3. Sos łączymy ze szpinakiem. Masę szpinakową nakładamy na placki. Składamy na pół. Podajemy na ciepło. Możemy je polać keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy