Jestem na emeryturze. Lubię gotować (robię to codziennie) i próbować nowe smaki. Popularne placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów. Te ze szpinakiem moje wnuki jadają z keczupem.
Składniki:
1 kg ziemniaków
jajko
mąka (tyle, by masa ziemniaczana była odpowiednio gęsta)
2-3 łyżki mleka
5-10 dag żółtego sera
sól
pieprz ziołowy
przyprawa uniwersalna
soda oczyszczona
olej do smażenia
Farsz:
1/2 kg szpinaku
czubata łyżka mąki
łyżka masła
kilka łyżek mleka
sól
2 ząbki czosnku
pieprz
Ziemniaczane ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a resztę na grubsze wiórki. Ser również ścieramy na tarce. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Z masy smażymy nieduże placki i trzymamy
je w cieple.
2.Szpinak myjemy i dusimy na patelni z kilkoma łyżkami wody, aż zwiędnie. Odciskamy z wody i rozdrabniamy. Z mąki, masła i mleka robimy sos beszamelowy, przyprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3.Sos łączymy ze szpinakiem. Masę szpinakową nakładamy na placki. Składamy na pół. Podajemy na ciepło. Możemy je polać keczupem.
Komentarze