Ziemniaczane rogaliki z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Proponuję Wam dziś ziemniaczane rogaliki z boczkiem wędzonym. Są idealne jako przystawka na przyjęcia , bądź jako dodatek do barszczu czerwonego do obiadu.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    300 g margaryny

    360 g mąki

    800 g ugotowanych ziemniaków

    1 zółtko

    1 białko

    Ponadto :

    300-400 g boczku wędzonego

Ziemniaczane rogaliki z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    1. Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni aż do zrumienienia. Ostudź

    2. Wszystkie składniki ciasta wrzuć do malaksera i miksuj przez około 2 minuty. Ciasto przełóż na stolnicę i ugniataj aż ciasto będzie jędrne . Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do zamrażalnika

    3. Ciasto rozwałkuj i wytnij trójkąty. Na każdy z nich nałóż boczek i zwiń w rogalik. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki posmaruj rozbełtanym białkiem. Piecz w 190 stopniach aż nabiorą złotego kolorku. Podawaj na ciepło

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy