Ziemniaczane pyzy z miesem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki tak aby później weszły nam DO maszynki do mielenia.Zalewamy wodą,odrobinę solimy i wstawiamy do gotowania.Gotujemy około45minut az mięso będzie miękkie.
W tym czasie obieramy ziemniaki.Jedna trzecia gotujemy do miękkości a dwie trzecie trzemy na tarce o drobnych oczkach na miazge.Starte ziemniaki wkładamy na gaze i dokładnie odciskamy sok do miski miskę miskę płynem odstawiamy na bok a starte ziemniaki odstawiamy do innej miski. Ugotowane ziemniaki odcedzamy przeciskamy przez praskę dodajemy do miski ze star tymi.Dodajemy sól i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy.
Gdy mięso już jest miękkie wyjmujemy je z wywaru i czekamy aż ostygnie. Obieramy cebulę i kroimy na małe kawałki. Ostudzone mięso mieli my razem z cebulą. Doprawiamy do smaku. Lepimy pyzy. Łyżką nabieramy sporą porcje ciasta ziemniaczanego i formujemy z niego kulę. Następnie płaszczyzny i na środek kładziemy farsz mięsny.Zakrywamy Farsz ciastem i dokładnie zlepiamy formujemy owalne kulki i układamy na desce poruszona mąka .
W garnku nastawiamy wodę. Delikatnie solimy gdy się zagotuje wkładamy pyzy kilka sztuk.gotujemy przez 15 minut. Ugotowane pyzy wyciągamy łyżką cedzakową.przełóż Na talerz.
Porady
Dobrze jest Na początku zrobić jedna pyze I ugotować ja sprawdzić czy sie nie rozpadanie
Komentarze