Ziemniaczane placuszki z fetą

0 (0 ocen)

Pyszny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z obiadu

Składniki:

  • Składniki :

    1 kg ugotowanych ziemniaków,
    2 jajka,
    mąka ziemniaczana,
    sól.




    Dodatkowe składniki :

    2 rozbełtane jajka,
    bułka tarta,
    olej,
    ser feta.


Ziemniaczane placuszki z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie placuszki :

    Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 3 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę.
  • 2. Przygotowanie :

    Na dłoni uformuj niewielki placuszek z masy ziemniaczanej. Na środku ułóż kawałek fety. Zlep ze sobą boki tworząc placuszka. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy