Ziemniaczane placki z gulaszem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ulubione moje danie, nie ma nic lepszego od placków ziemniaczanych z pysznym sosem mięsnym.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kg ziemniaków
    • 1 szynka wieprzowa
    • 2 papryki ( czerwona, żółta)
    • 5 ogórków konserwowych
    • ½ puszki kukurydzy
    • Koncentrat pomidorowy
    • Węgierska zupa gulaszowa w paczuszce
    • Jajko
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • Cebula
    • Olej do smażenia
    • Sól
    • Szczypta chili
    • Sos czosnkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ziemniaczane placki z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę mięso, solimy i podlewamy wodą.
    10 minut przed końcem prużenia dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórka.
  • kukurydza 2. Następnie dodajemy kukurydzę i rozrobioną w połowie szklanki wodzie zupę węgierką.
  • przecier 3. Na koniec łączymy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy chili.
  • placki 4. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczach.
    Do ziemniaków dodajemy jajko, sól oraz mąkę, mieszamy.
    Masę ziemniaczaną nakładamy łyżką na naleśnik arkę lub smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.
  • 5. Można usmażyć jeden duży placek lub dwa mniejsze.
    Ja usmażyłam dwa mniejsze w środek włożyłam gulasz i polałam sosem czosnkowym.
  • placek 6. Placuszki gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować