Nadziane kulki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 1 min

Miła odmiana do obiadu.

  • 1 min

Składniki:

  • -ok. 10 większych ziemniaków
    - ok. 100 g tartego sera żółtego
    - 2 trójkąciki sera topionego
    - jajo
    - ulubione przyprawy (u mnie: czosnek mielony, papryka mielona ostra, sól)
    - mąka

Nadziane kulki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy, a zimne mielimy. Ser tarty łączymy z przyprawami i serkami topionymi i zagniatamy kulę. Wstawiamy do lodówki na 15 min. Do ziemniaków dodajemy jajo i mąkę (można dodać trochę ziemniaczanej). Mąki tyle, aż masa będzie jednolita, ale zwarta. Formujemy "małego pączka" i nadkładamy farsz serowy. Zalepiamy dokładnie. Obtaczamy delikatnie w mące. Wielkość "pączka" to kwestia indywidualna. Ja robiłam większe, ponieważ lepiej je wypełnić farszem. Smażymy na złoto na głębokim oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło! Ser wyśmienicie się rozpływa...

Porady

Moje polane zostały serowym dipem, ale wspaniale komponowałyby się z innym smakiem: np. czosnkowym, koperkowym, paprykowym...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy