Nadziane kulki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy, a zimne mielimy. Ser tarty łączymy z przyprawami i serkami topionymi i zagniatamy kulę. Wstawiamy do lodówki na 15 min. Do ziemniaków dodajemy jajo i mąkę (można dodać trochę ziemniaczanej). Mąki tyle, aż masa będzie jednolita, ale zwarta. Formujemy "małego pączka" i nadkładamy farsz serowy. Zalepiamy dokładnie. Obtaczamy delikatnie w mące. Wielkość "pączka" to kwestia indywidualna. Ja robiłam większe, ponieważ lepiej je wypełnić farszem. Smażymy na złoto na głębokim oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło! Ser wyśmienicie się rozpływa...
Porady
Moje polane zostały serowym dipem, ale wspaniale komponowałyby się z innym smakiem: np. czosnkowym, koperkowym, paprykowym...
Komentarze