Młode ziemniaki zapiekane, do tego twarożek pietruszkowy z awokado i mamy pyszne wiosenne połączenie. Bardzo dobre na zimno i na ciepło. Polecam na upalne dni. Są syte i można je zrobić zarówno na obiad jak i na przekąskę.
Ziemniaczane łódeczki z twarożkiem pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myję, i szoruję, następnie osuszam. Kroję na pół wzdłuż. Układam w naczyniu do zapiekania, posypuję solą, pieprzem, bazylią, oregano. Na każdej cząstce ziemniaka układam łyżeczkę płaską miksu. Natkę drobno kroję, przekładam do pojemnika, dodaję 1/4 szklanki wody i miksuję blenderem aż zrobi się ala pesto. Dodaję do niej twaróg i dalej miksuję. Doprawiam solą, pieprzem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół i wstawiam naczynie. Ziemniaki piekę około 45 minut, sprawdzam widelcem w między czasie czy są miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Po wyjęciu jak przestygną układam nadzienie z serka na każdej cząstce, dekoruję kawałkiem awokado.
Komentarze