Ziemniaczane łódeczki z twarożkiem pietruszkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Młode ziemniaki zapiekane, do tego twarożek pietruszkowy z awokado i mamy pyszne wiosenne połączenie. Bardzo dobre na zimno i na ciepło. Polecam na upalne dni. Są syte i można je zrobić zarówno na obiad jak i na przekąskę.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 ziemniak młody średni

    200 g sera śmietankowego tłustego

    1 pęczek natki pietruszki

    sól, pieprz

    miks lekko solony

    1 awokado

    1 łyżeczka bazylii i oregano suszone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Twarożek Przekąski

Ziemniaczane łódeczki z twarożkiem pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myję, i szoruję, następnie osuszam. Kroję na pół wzdłuż. Układam w naczyniu do zapiekania, posypuję solą, pieprzem, bazylią, oregano. Na każdej cząstce ziemniaka układam łyżeczkę płaską miksu. Natkę drobno kroję, przekładam do pojemnika, dodaję 1/4 szklanki wody i miksuję blenderem aż zrobi się ala pesto. Dodaję do niej twaróg i dalej miksuję. Doprawiam solą, pieprzem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół i wstawiam naczynie. Ziemniaki piekę około 45 minut, sprawdzam widelcem w między czasie czy są miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Po wyjęciu jak przestygną układam nadzienie z serka na każdej cząstce, dekoruję kawałkiem awokado.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Pietruszka Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować