Ziemniaczane łódeczki z mięsem i pieczarkami

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Danie wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania, a ciekawie prezentuje się na talerzu i pysznie smakuje. Czasami warto podać tradycyjny obiad w innej postaci.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    -40 dag mielonej wołowiny
    -30 dag pieczarek
    -3 łyżki kukurydzy konserwowej

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -8 większych ziemniaków

    Składniki robocze:
    -sól,pieprz,przyprawa do mięsa mielonego, ostra papryka,cząber
    -2 łyżki masła
    -4 łyżki startego żółtego sera

    Dekoracja:
    -posiekany koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Ziemniaczane łódeczki z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, płuczemy . Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Ugotowane ziemniaki studzimy i przekrawamy w poprzek
  • 2. Farsz: cebule kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i
    rumienimy, dodajemy pieczarki, smażymy ok.5 min., dodajemy mięso,kukurydzę i przyprawiamy. Dusimy 10 min.
  • 3. Na każdą połówkę ziemniaka nakładamy farsz , układamy w formie do zapiekania i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
    na 20 min, wyjmujemy z piekarnika posypujemy startym serem i zapiekamy do rozpuszczenia sera. Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować