Danie wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania, a ciekawie prezentuje się na talerzu i pysznie smakuje. Czasami warto podać tradycyjny obiad w innej postaci.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki podstawowe:
-40 dag mielonej wołowiny
-30 dag pieczarek
-3 łyżki kukurydzy konserwowej
Składnik podstawowy dodatkowy:
-8 większych ziemniaków
Składniki robocze:
-sól,pieprz,przyprawa do mięsa mielonego, ostra papryka,cząber
-2 łyżki masła
-4 łyżki startego żółtego sera
Ziemniaczane łódeczki z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, płuczemy . Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Ugotowane ziemniaki studzimy i przekrawamy w poprzek
2.Farsz: cebule kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i
rumienimy, dodajemy pieczarki, smażymy ok.5 min., dodajemy mięso,kukurydzę i przyprawiamy. Dusimy 10 min.
3.Na każdą połówkę ziemniaka nakładamy farsz , układamy w formie do zapiekania i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
na 20 min, wyjmujemy z piekarnika posypujemy startym serem i zapiekamy do rozpuszczenia sera. Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Komentarze