Ziemniaczane łódeczki

  • wyświetlono: 320 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smakowite łódeczki ziemniaczane z kremowym nadzieniem otulone aromatycznymi przyprawami. Tak przygotowane ziemniaczki będą świetnym rozwiązaniem jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska.

1dd
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

5 średnich ziemniaków,
pęczek szczypiorku,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżka masła,
6 łyżek żółtego sera,
2 łyżki prażonej cebulki,
1/2 łyżeczki curry,
sól i pieprz,
oliwa.

Sposób przygotowania przepisu:

Ziemniaczane łódeczki

  • 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół. Każdą połówkę natłuszczamy oliwą, solimy i zawijamy każdą osobno w aluminiową folię. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy godzinę. Po tym czasie ziemniaki studzimy, łyżką wydrążamy miąższ pozostawiając 5 mm ścianki.Miąższ ziemniaków rozgniatamy w misce, dodajemy śmietanę, masło, cebulkę prażoną, ser żółty i 1/2 pęczka szczypiorku.. Doprawiamy curry , solą i pieprzem. Masę wkładamy do ziemniaczanych łódeczek. Ziemniaki układamy na blaszce i zapiekamy 15 minut w 200 C. Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

młode ziemniakiziemniaczane łódeczkiłódeczki z nadzieniemzapiekane łódeczki

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JOANNA 55a

Pufki Ziemniaczane

To inaczej ziemniaki księżnej,...

Puree ziemniaczane

Dodane przez: kuchenny świat

Puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane przygotowane...

spaghetti

Dodane przez: Kasja1986

Spaghetti ziemniaczane

Ciekawy pomysł na ziemniaki. Pyszne...

Kotlety z puree ziemniaczanego

Dodane przez: kuchenny świat

Kotlety z puree ziemniaczanego

Zapraszam na ziemniaczane kotlety....

Pieczone kulki ziemniaczane z serem

Dodane przez: smak i uczucie

Pieczone kulki ziemniaczane z serem

Pieczone kulki ziemniaczane w środku...

babka ziemniaczana

Dodane przez: katarzyna-p

Babka ziemniaczana

Babkę ziemniaczaną można podać...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE