Ziemniaczane kulki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Świetnym dodatkiem do nich są pomidory.

Składniki:

  • ● 1,3 kg ziemniaków
    ● 8 łyżek mąki
    ● szczypta gałki muszkatołowej
    ● 15 dag wędzonego boczku
    ● jajko
    ● 2 posiekane cebule
    ● 3 łyżki masła
    ● po 2 łyżki posiekanej natki, koperku i szczypiorku
    ● sól, pieprz

Ziemniaczane kulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 50 dag ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praskę. Resztę ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy. Mieszamy z purée, mąką i 1/4 łyżeczki soli, gałką i jajkiem. Wyrabiamy ciasto.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę, topimy. Szklimy cebulę. Mieszamy z ziemniakami i doprawiamy. Formujemy kulki. Gotujemy ok. 15 minut w osolonym wrzątku. Wyjmujemy. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kulki ziemniaczane