Ziemniaczane kuleczki do obiadu

4.5 (148 ocen)

Gdy zostaną ziemniaki z dnia poprzedniego , zawsze je wykorzystuję. Kulki zrobiły furorę, podałam je z pieczonym schabem i surówką.

Składniki:

  • pół kg ugotowanych ziemniaków
    jajko
    2 szklanki płatków kukurydzianych (cornflakes)
    3 łyżki mąki
    sól, pieprz, siekany koper, majeranek, przyprawa do ziemniaków
    ok litra oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Kulki

Ziemniaczane kuleczki do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki mielimy w maszynce. Doprawiamy przyprawami i koprem. Formujemy nieduże kulki. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku na koniec w płatkach , które wcześniej rozbijamy (kruszymy).
  • 2. Smażymy aż się zarumienią na głęboki oleju. Odsączamy nadmiar oleju na ręczniku papierowym.

Porady

Najlepiej użyć garnka i sitka od frytek lub w elektrycznej frytkownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować