Popularne danie, ziemniaki z mielonym podałam w innej formie. Można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia, a przyspieszy to przygotowanie to prostego, a jakże smacznego dania :)
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
gniazdka mielone: 400 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
1 kajzerka
1 jajko
1 mała cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
mielona słodka i ostra papryka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
ziemniaczane kule: 3-4 ziemniaki
1 mała marchewka
1 łyżka posiekanego koperku
ponadto: sos pomidorowy
150 g startej mozzarelli
olej do wysmarowania formy
Ziemniaczane kule na gniazdku mielonym pod mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź, wystudź i przeciśnij przez praskę. Dodaj umytą, startą na małym oczku marchewkę oraz posiekany koperek. Wymieszaj i otrzymaną masę ziemniaczaną wstaw do lodówki.
2.Gniazdka mielone: do miski przełóż mięso mielone, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbij jajko, przypraw mieloną ostrą i słodką papryką oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj na gładką masę. Formę żaroodporną wysmaruj olejem. Mięso mielone podziel na pięć równych części, spłaszcz dłonią, formuj gniazdka i połóż obok siebie w naczyniu.
3.Na ziemniaczane gniazdka połóż uformowane mokrymi dłońmi, tej samej wielkości ziemniaczane kule. Piecz ok.40 minut w 180 st. Po tym czasie danie polej sosem pomidorowym i posyp startą mozzarellą. Piecz jeszcze 5-7 minut, aż ser się rozpuści. Smacznego!
Komentarze