Ziemniaczane krokiety z oczkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świetny pomysł na kolację gdy zostało nam więcej ugotowanych ziemniaków.

  • 30 min

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    7 wędzonych parówek
    1 jajko
    pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    pół łyżeczki kurkumy
    pól łyżeczki pieprzu cayenne
    4 łyżki startego żółtego sera
    20ml mleka
    sól do smaku
    1 opakowanie panierki lub bułka tarta
    2 łyżki sezamu
    olej do smażenia

Ziemniaczane krokiety z oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczane krokiety z oczkiem 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę na puree. Cebulę kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na oleju z przeciśniętym czosnkiem aż się zeszkli a następnie dodajemy do masy ziemniaczanej razem z przyprawami, jajkiem i serem. Dobrze mieszamy. Parówki kroimy na pół, każdą oblepiamy masą ziemniaczaną formując krokiety. Następnie obtaczamy je w mleku i panierce z sezamem. Smażymy na małym ogniu na patelni na oleju do zarumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy