Ziemniaczane kotlety z mielonym mięsem

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Polecam ziemniaczane kotlety, faszerowane wieprzowym mięsem mielonym. Użytymi składnikami przypominają cepeliny (kartacze), lecz kształt mają inny, taki prostokątny kotlet ziemniaczany, usmażony na wolnym ogniu. Ziemniaczane kotlety są bardzo smaczne.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ziemniaki gotowane, przeciśnięte przez praskę 33 dag
    ziemniaki starte na pulpę, odciśnięte 33 dag
    mięso milelone, wieprzowe 30 dag
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Ziemniaczane kotlety z mielonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczane kotlety z mielonym mięsem. 1. Obie masy ziemniaczane mieszamy, wyrabiamy z nich ciasto. Możemy w trakcie wyrabiania troszkę posolić. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzmi i majerankiem. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 równe części, farsz mięsny również dzielimy na 4 porcje. Z każdej porcji masy ziemniaczanej formujemy placek na który dodajemy spłaszczony prostokąt z farszu mięsnego. Zlepiamy jak kartacza, tylko że zrobimy ziemniaczane kotlety takie płaskie, prostokątne kotlety z ziemniaków, nadziane farszem mięsnym. W międzyczasie nagrzewamy patelnię z olejem. Na rozgrzany olej układamy uformowane kotlety, smażymy na małym ogniu do zarumienienia się z obu stron. Kotlety ziemniaczane musimy smażyć dłużej na małym ogniu, pod przykryciem, żeby surowy farsz mięsny był upieczony, a nie surowy. Musimy kilkakrotnie przewracać kotlety, żeby ładnie były usmażone. Usmażone kotlety wykładamy na talerze i konsumujemy.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować