ziemniaczane kotlety kijowskie z farszem w dwóch wersjach

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

mogą być szybkim obiadem, pod warunkiem, że farsz i ziemniaki przygotujemy sobie dzień wcześniej.

  • 60 min

Składniki:

  • krokiety:
    600 gram ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków
    2 średnie jaja
    1/3 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
    1 (może być z czubkiem) szklanka mąki pszennej
    farsz wege:
    200 gram kapusty kiszonej (może być z marchewką albo nawet i lepsza)
    100 gram pieczarek
    0,5 cebuli
    sól, pieprz czarny
    farsz mięsny:
    25-30 dag gotowanego dowolnego mięska (może być drób, wieprzowina, wołowina, co tak akurat macie na stanie)
    1 cebula
    4 pieczarki
    sól, pieprz, ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Ziemniaczane kotlety kijowskie z farszem w dwóch wersjach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę płuczemy pod bieżąca wodą, odciskamy, kroimy drobno. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Studzimy, odciskamy z wody. Możemy dodać parę ziarenek kminku do kapusty, jeśli lubimy.

    Pieczarki kroimy na małe kawałki, podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju, kiedy będą już prawie gotowe, dodajemy poszatkowaną cebulkę, chwilkę smażymy (do zeszklenia cebuli) i dodajemy ugotowaną i odciśniętą kapustę. Wszystko razem podsmażamy dopóki kapucha nie przestanie wydzielać soku, doprawiamy, mieszamy.
  • 2. Mięsko mielimy w maszynce lub drobno siekamy.
    Pieczarki i cebulkę kroimy drobno, podsmażamy na złoto na oleju, dodajemy do mięsa, doprawiamy, mieszamy. Farsz ma mieć konsystencję klejącą, więc jeśli jest suchy, możemy dodać oleju, w którym smażyła się cebula i pieczarki.
  • 3. Ziemniaki mieszamy z jajami, mąką, przyprawami, wyrabiamy jednolite ciasto, starajmy się nie podsypywać mocno mąką, ciasto i tak będzie lekko lepiące, a zbyt dużo mąki sprawi, że będą twardawe.
    Ciasto róbmy na samym końcu, tuż przed obiadem, bo kiedy leży za długo podchodzi wodą i będzie fatalne w formowaniu.
  • 4. Na mocno omączonym blacie kładziemy ciasto, omączonymi dłońmi urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy go i pośrodku robimy zagłębienie, wkładamy w nie farsz, przykrywamy drugim, nieco mniejszym rozpłaszczonym kawałkiem ciasta.
  • 5. Zalepiamy brzegi, obtaczamy w mące i tak do wykończenia ciasta.

    Smażymy na średnim ogniu na oleju (bez przykrycia) na złoto. Danie zwykle podaję z sosem pieczarkowym.

Porady

Z tej porcji ciasta wystarczy na przygotowanie krokietów z jednym rodzajem farszu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować