To szybki i pyszny obiad. Zamiast twarożku można użyć jogurtu naturalnego, wówczas danie powstanie jeszcze szybciej:). Polecam takie właśnie- niebanalne- połączenie łososia z chrupiącymi, ziemniaczanymi kotletami!!!
Składniki:
Ziemniaczane kotleciki:
• 800 g ugotowanych, przestudzonych ziemniaków,
• Pęczek szczypiorku,
• 2 jajka,
• 2 łyżki mąki razowej do środka,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• 2 łyżki bułki tartej do zagęszczenia masy,
• Świeżo mielona sól morska do smaku,
• Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
• Olej do smażenia,
• Mąka razowa do obtoczenia
Masa twarożkowa:
• Około 150-200 g białego sera,
• Sól ziołowa do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Łyżka siekanego szczypiorku,
• Około 4 łyżki pełnego mleka lub śmietanki
Dodatkowo:
• Około 150 g łososia wędzonego ( u mnie sałatkowy z koperkiem),
• Szczypiorek do dekoracji
Ziemniaczane kotleciki z łososiem i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przekładamy do miski. Dokładamy do nich mąkę, jajka oraz przyprawy.
2.Zagniatamy ciasto. Szczypiorek siekamy i dodajemy na końcu. Jeśli masa jest rzadka dodajemy bułkę tartą ( wszystko zależy od wielkości dodanych jajek),
3.Z gotowej masy formujemy w dłoniach placuszki. Każdy obtaczamy w mące razowej.
4.Tak przygotowane smażymy do zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu.
5.Ser przekładamy do garnuszka. Dodajemy przyprawy, szczypiorek i dokładnie miksujemy. Wlewamy mleko. Gotowa masa twarożkowa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.
Na każdy usmażony placuszek dajemy po około łyżce serka. Na serku układamy łososia. Całość posypujemy szczypiorkiem. Podajemy!!!
Komentarze