Ziemniaczane kotleciki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kocham ruskie pierogi, makaron z twarogiem. Postanowiłam połączyć to nadzienie w kochanymi przeze mnie ziemniakami. Okazał się to strzał w dziesiątkę.

  • 60 min

Składniki:


  • 10 średnich ziemniaków
    2 jajka
    1/2 szklanki mąki
    kostka twarogu (20 dag)
    1/2 czerwonej cebuli
    łyżka masła
    mąka do panierowania
    tłuszcz do smażenia

Ziemniaczane kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta. Formujemy koło (jak do pierogów). Nakładamy farsz. Przykrywamy kawałkiem ciasta. Zlepiamy brzegi. Placki obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionymi surówkami. Można też polać kwaśną śmietaną i posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy