Ziemniaczane kluseczki z kalafiorem

0 (0 ocen)

Miękkie kluseczki z pomidorami, kurczakiem i kalafiorem. Danie jest lekkie i jednocześnie pożywne.

Składniki:

  • 400g ziemniaków ugotowanych
    3 jajka
    1 szklanka mleka
    1 łyżka oliwy
    2 1/2 szklanki mąki
    1 cebula
    1 kalafior
    4 duże pomidory
    2 filety z kurczaka
    masło
    sól
    pieprz czarny
    świeża bazylia

Ziemniaczane kluseczki z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać mleko, jajka, oliwę i mąkę. Przyprawić i zagnieść ciasto. Powinno się ciągnąć. Przetrzeć przez odpowiednie sito nad gotującą się i posoloną wodą. Zagotować. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Kluseczki można ugotować nawet dzień wcześniej. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na głębokiej patelni. Dodać pokrojone filety i krótko podsmażyć. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, pozbywając się wodnistych części. Dodać do mięsa i dusić, aż zaczną się rozpadać. Połączyć z kluseczkami, przyprawić. Posiekaną bazylię dodać na samym końcu. W między czasie ugotować kalafiora w osolonej wodzie. Omaścić masłem. Wyłożyć kluseczki na talerz i podać z kalafiorem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy