Ziemniaczane jeżyki

0 (0 ocen)

Kolejny pomysł na pieczone ziemniaczki. Propozycja nie tylko dla najmłodszych;)

Składniki:

  • średniej wielkości młode ziemniaki
    masło sklarowane
    sól morska drobnoziarnista
    pieprz mielony
    ziarenka pieprzu czarnego
    pomidorki koktajlowe
    zielenina

Ziemniaczane jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11qtx22 1. Końcówkę ziemniaka ścinamy z obu stron - to będzie pyszczek jeża. Tułów nacinamy najpierw poziomo, a następnie pionowo, tak by powstały nam "igły" naszego jeża. Lekko je rozchylamy.
  • 2. Każdego jeża dokładnie smarujemy roztopionym sklarowanym masłem, a następnie posypujemy solą.

    Ziemniaki pieczemy w 180-190 stopniach C około 45 minut, aż będą miękkie.

    Ziemniaki wykładamy na talerze, posypujemy solą i pieprzem. Z ziarenek pieprzu robimy oczy i nosek. Przybieramy pomidorkami i zieleniną. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy