Ziemniaczane hamburgery

4.5 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciekawe smaczne i sycące danie obiadowe,kotlet wieprzowy w towarzystwie placków ziemniaczanych i warzyw.
Pysznie i kolorowo,mojej rodzinie bardzo smakowały.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
    50 g startego żółtego sera
    500 g mielonego mięsa wieprzowego
    4 liście młodej kapusty
    czerwona cebula
    4 plastry serka tostowego
    4 plastry pomidora
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    sos czosnkowy
    musztarda
    keczup
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Hamburgery

Ziemniaczane hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach,ostudzić,obrać skórkę i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać starty ser,wbić jajko,doprawić do smaku sola i pieprzem,wymieszać.
    Z masy ziemniaczanej uformować 8 niewielkich placków.
  • 2. Cebulę obrać,pokroić w piórka i zeszklić na oleju,przestudzić.
    Z liści kapusty usunąć twarde części i ugotować w osolonej wodzie,osaczyć i przestudzić.
    Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą,jajko oraz sól i pieprz do smaku,wyrobić.
    Z masy mięsnej uformować 4 kotlety i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju,przestudzić.
  • 3. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i posmarować olejem.
    Następnie ułożyć w odstępach 4 placki ziemniaczane,następnie położyć liście kapusty,posmarować je sosem czosnkowym,na sosie ułożyć kotlety wieprzowe i posmarować je musztardą na kotletach plastry sera oraz cebulę,przykryć pozostałymi plackami ziemniaczanymi,wierzch posmarować keczupem.
    Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać 15-20 minut.Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować