Ciekawe smaczne i sycące danie obiadowe,kotlet wieprzowy w towarzystwie placków ziemniaczanych i warzyw.
Pysznie i kolorowo,mojej rodzinie bardzo smakowały.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
50 g startego żółtego sera
500 g mielonego mięsa wieprzowego
4 liście młodej kapusty
czerwona cebula
4 plastry serka tostowego
4 plastry pomidora
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
sos czosnkowy
musztarda
keczup
sól
pieprz
olej
Ziemniaczane hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w mundurkach,ostudzić,obrać skórkę i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać starty ser,wbić jajko,doprawić do smaku sola i pieprzem,wymieszać.
Z masy ziemniaczanej uformować 8 niewielkich placków.
2.Cebulę obrać,pokroić w piórka i zeszklić na oleju,przestudzić.
Z liści kapusty usunąć twarde części i ugotować w osolonej wodzie,osaczyć i przestudzić.
Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą,jajko oraz sól i pieprz do smaku,wyrobić.
Z masy mięsnej uformować 4 kotlety i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju,przestudzić.
3.Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i posmarować olejem.
Następnie ułożyć w odstępach 4 placki ziemniaczane,następnie położyć liście kapusty,posmarować je sosem czosnkowym,na sosie ułożyć kotlety wieprzowe i posmarować je musztardą na kotletach plastry sera oraz cebulę,przykryć pozostałymi plackami ziemniaczanymi,wierzch posmarować keczupem.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać 15-20 minut.Podawać na ciepło.
Komentarze