Ziemniaczane hamburgery

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Jest to Polska odpowiedż na Amerykańskie hamburgery Polecam

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • - 8 dużych ładnych podłużnych ziemniaków.
    - 8 plasterków gotowanej szynki
    - 8 plasterkówsera topionego
    - suszone zioła prowansalskie
    - sól, pieprz

Ziemniaczane hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach ( powinny pozostać dość twarde - nie mogą się rozpaść). Ostudzić i obrać ze skórki. Przekroić wzdłuż na połowy. Ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia płaską stroną do góry. posypać ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni)na 10 minut. Następniewyjąć i na 8 połówkach położyć po plasterku szynki i żółtego sera, przykryć pozostałymi połówkami. Wstawić na kolejne 10 min do piekarnika. Podawać z dodatkiem majonezu lub ketchupu jak zwykłe hamburgery.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy