Gofry u mnie były na słono, ale śmiało można podać je na słodko bo tak lubi je moja córka. Gofry to sposób na wykorzystanie ziemniaków i mięsa co zostały z wcześniejszego obiadu
Składniki:
18 dag gotowanych ziemniaków
1,25 szklanki mleka
20 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
kapusta pekińska
cebula
papryka czerwona
kiszony ogórek
1 łyżka oleju
2 gotowane udka z kurczaka
sos czosnkowy
Ziemniaczane gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zmiksować z 1 szklanką mleka w pozostałym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem szczypty cukru do zmiksowanych ziemniaków dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać i dodać do masy ziemniaczanej, następnie dolać drożdże, olej i dodać sól przy pomocy robota wszystko dobrze wymieszać. Białka jajek ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
2.Rozgrzać gofrownicę i wylewając porcję ciasta smażyć gofry na złoty kolo, czas zależy od mocy gofrownicy.
3.Mięso obrać z kości i podsmażyć na oleju w trakcie smażenia mięso doprawić przyprawą do gyrosa. Paprykę, cebulę, kapustę i ogórki pokroić w paseczki,
usmażone gofry po lekkim przestudzeniu posmarować cienką warstwą sosu czosnkowego i ułożyć w dowolnej kolejności pozostałe składniki po wierzchu polać sosem czosnkowym.
Komentarze