Ziemniaczane gofry

0 (0 ocen)

Gofry u mnie były na słono, ale śmiało można podać je na słodko bo tak lubi je moja córka. Gofry to sposób na wykorzystanie ziemniaków i mięsa co zostały z wcześniejszego obiadu

Składniki:

  • 18 dag gotowanych ziemniaków
    1,25 szklanki mleka
    20 dag mąki pszennej
    2 dag drożdży
    2 jajka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki soli
    dodatkowo:
    kapusta pekińska
    cebula
    papryka czerwona
    kiszony ogórek
    1 łyżka oleju
    2 gotowane udka z kurczaka
    sos czosnkowy

Ziemniaczane gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gofry ziemniaczane 1. Ziemniaki zmiksować z 1 szklanką mleka w pozostałym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem szczypty cukru do zmiksowanych ziemniaków dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać i dodać do masy ziemniaczanej, następnie dolać drożdże, olej i dodać sól przy pomocy robota wszystko dobrze wymieszać. Białka jajek ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
  • gofry ziemniaczane 2. Rozgrzać gofrownicę i wylewając porcję ciasta smażyć gofry na złoty kolo, czas zależy od mocy gofrownicy.
  • gofry ziemniaczane 3. Mięso obrać z kości i podsmażyć na oleju w trakcie smażenia mięso doprawić przyprawą do gyrosa. Paprykę, cebulę, kapustę i ogórki pokroić w paseczki,
    usmażone gofry po lekkim przestudzeniu posmarować cienką warstwą sosu czosnkowego i ułożyć w dowolnej kolejności pozostałe składniki po wierzchu polać sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy