Ziemniaczane ciasto z mięsnym farszem i sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso gotujemy z wloszczyzną i przyprawami jak na rosół.
Następnie mięso, marchewkę i pietruszkę oraz obraną cebulę oraz czosnek mielimy na Farsz. Doprawiamy solą i pieprzem, sosem sojowym i tymiankiem.
2.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę i łączymy z jajkami i mąką. Wyrabiamy gładkie kluskowe ciasto, doprawiamy.
3.Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wyklejamy w tortownicy. Solimy i posypujemy słodką papryką.
4.Wykładamy mięsny farsz.
5.Przykrywamy drugą częścią ciasta, solimy i posypujemy słodką papryką.
Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed samym końcem pieczenia smarujemy masłem.
6.Grzyby kroimy na kawałki, gotujemy parę minut, odlewamy. Następnie podsmażamy je na maśle z cebulą, posupujac solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut, następnie wlewamy śmietankę i gotujemy kolejne kilka minut. Doprawiamy i blendujemy.
Podajemy z ciastem
Smacznego
Komentarze