Ziemniaczane bułeczki z sezamem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Dobry sposób na ziemniaczki które zostaną nam z obiadu.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki gotowane: 20 dekagramów
    - mąka pszenna: 40 dekagramów
    - mąka kukurydziana: 40 dekagramów
    - masło: 5 dekagramów
    - woda: 2 szklanki
    - drożdże: 5 dekagramów
    - cukier: 4 łyżeczki
    - sezam: 3 łyżki

    - Jajko: 1 sztuka
    - sezam (do posypania): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Ziemniaczane bułeczki z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaczane bułeczki z sezamem 1. Ziemniaki mogą być te które zostaną nam z obiadu. Ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać obie mąki, drożdże rozpuszczone w wodzie, 3 łyżki sezamu oraz resztę składników oprócz jajka. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki (z tej porcji wyjdzie 20 szt) lepiej nam będzie formować bułeczki jeśli ręce posmarujemy oliwą lub natrzemy mąką.
  • ziemniaczane bułeczki z sezamem 2. Bułeczki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy jajkiem i posypujemy resztą sezamu. Odstawiamy na około 30 min. Piekarnik nagrzać do temp 200st na dno postawić naczynie z wodą i piec do 20 min. Bułeczki nawet na drugi dzień są smaczne
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować