Nieco inny sposób na tradycyjne placki ziemniaczane. Ziemniaczane miseczki, wypełnione masą szpinakowo-łososiową elegancko wyglądają i bardzo dobrze smakują.
10 min
Składniki:
na miseczki ziemniaczane:
300 g ziemniaków
1 jajo
sól
pieprz
oliwa do wysmarowania foremek
masa:
300 g świeżego szpinaku
100 g wędzonego łososia
2 jaja
sól
pieprz czarny
Ziemniaczane babeczki z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej, odciskamy z nadmiaru wody, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
2.Foremkę do muffinów smrujemy oliwą. W każde zagłębienie wkładamy łyżkę masy ziemniaczanej i rozkładamy ją palcami po ściankach tak, aby powstała miseczka. Wypełniamy tak 12 zagłębień i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 25 minut.
3.W czasie, kiedy miseczki się pieką, na oliwie podsmażamy szpinak (około 2-3 minuty, aż zwiędnie), dodajemy łososia oraz jaja. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie całość mieszamy.
4.Z piekarnika wyjmujemy miseczki, napełniamy masą szpinakowo-łososiową i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczmy dodatkowe 15-20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy, czy masa na środku jest ścięta.
Wyjmujemy.
Podajemy ciepłe z kieliszkiem białego wina.
Zimne smakują również, dobre jako drugie śniadanie do pracy.
Komentarze