Ziemniaczane babeczki z łososiem i szpinakiem

4.5 (194 ocen)

  • 10 min

Nieco inny sposób na tradycyjne placki ziemniaczane. Ziemniaczane miseczki, wypełnione masą szpinakowo-łososiową elegancko wyglądają i bardzo dobrze smakują.

  • 10 min

Składniki:

  • na miseczki ziemniaczane:
    300 g ziemniaków
    1 jajo
    sól
    pieprz
    oliwa do wysmarowania foremek
    masa:
    300 g świeżego szpinaku
    100 g wędzonego łososia
    2 jaja
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaczane babeczki z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej, odciskamy z nadmiaru wody, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
  • 2. Foremkę do muffinów smrujemy oliwą. W każde zagłębienie wkładamy łyżkę masy ziemniaczanej i rozkładamy ją palcami po ściankach tak, aby powstała miseczka. Wypełniamy tak 12 zagłębień i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 25 minut.
  • 3. W czasie, kiedy miseczki się pieką, na oliwie podsmażamy szpinak (około 2-3 minuty, aż zwiędnie), dodajemy łososia oraz jaja. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie całość mieszamy.
  • 4. Z piekarnika wyjmujemy miseczki, napełniamy masą szpinakowo-łososiową i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczmy dodatkowe 15-20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy, czy masa na środku jest ścięta.
    Wyjmujemy.
    Podajemy ciepłe z kieliszkiem białego wina.
    Zimne smakują również, dobre jako drugie śniadanie do pracy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować