Ziemniaczana zupa krem

4.5 (168 ocen)

Ten przepis pochodzi z Danii, ale zupę jedliśmy u przyjaciół w Norwegii.

Składniki:

  • 8 ziemniaków
    biała część pora
    2 op. kremowego twarogu z ziołami
    3 łyżki śmietany
    słodka mielona papryka
    sól
    pieprz
    15 dag wędzonego boczku
    pieczywo czosnkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ziemniaczana zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Pora oczyszczamy i myjemy. Ziemniaki kroimy
    w kawałki, a pora w plastry. Gotujemy w 1 litrze wody.
  • 2. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy twaróg i śmietanę,
    a następnie miksujemy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  • 3. Boczek kroimy w wąskie paski i rumienimy na patelni. Posypujemy zupę. Podajemy z pieczywem czosnkowym.

    Zupę można urozmaicić kolorystycznie, posypując posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować