Ziemniaczana zapiekanka ze skrzydełkami i kiszoną kapustą.

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ta zapiekanka to świetny pomysł na tani, smaczny, pożywny i szybki obiad typu wszystko w jednym garnku. No i po zjedzeniu tylko jeden garnek do umycia.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta kiszona - 30 dag
    marchewka surowa - 2 szt.
    skrzydełka (lub udka) kurczaka - ½ kg
    ziemniaki ½ kg
    pieczarki – 6 szt - opcjonalnie
    olej do natłuszczenia pojemnika
    tymianek, majeranek
    sól, pieprz
    ulubiona przyprawa do kurczaka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaczana zapiekanka ze skrzydełkami i kiszoną kapustą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olejem wysmarować dno i boki naczynia żaroodpornego.
    Wyłożyć warstwę kapusty, posypać ziołami i startą na tarce marchewką.
    Mięso doprawić przyprawą do kurczaka i wyłożyć na warstwę marchewki.
    Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki /ósemki/ doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, skropić olejem i wyłożyć na mięso. Obok ziemniaków wyłożyć pieczarki również skropione olejem i oprószone solą i tymiankiem.
    Naczynie zamknąć pokrywą i zapiekać ok 1 godz. w piekarniku 180°C, następnie zdjąć pokrywę i zapiekać jeszcze 5-10 minut do zarumienienia ziemniaków.
    Podawać zaraz po przygotowaniu.

Porady

Do zapiekanki możemy użyć również innego mięsa np. żeberka świetnie się sprawdzą. a w wersji wegetariańskiej należy pominąć mięso, ale wtedy po wierzchu zapiekankę skropić olejem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skrzydełka Kapusta kiszona Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować