dla 3 osób:
6-8 małych ziemniaków (ugotowanych w mundurkach),
500 g mielonego mięsa,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
ok. szklanki domowego bulionu, ew. wody,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
opcjonalnie starta marchewka,
opcjonalnie 1/3 szklanki czerwonego wina,
1/2-3/5 szklanki startego sera (u mnie parmezan i mozzarella),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, ew. ostra lub słodka papryka
na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka masła,
czubata łyżka mąki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przesmażyć na małej ilości tłuszczu z drobno pokrojoną cebulą i marchewką - całość powinna zmienić kolor. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek, dodać wino, zredukować jego ilość do połowy. Zalać całość bulionem i koncentratem pomidorowym. Doprawić i dusić wszystko ok. 30 minut, aż sos mocno zgęstnieje (gdyby sos za szybko wyparował, można dolewać więcej płynu). Sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, szybko rozmieszać trzepaczką do konsystencji zasmażki. Wlać mleko i gotować na małym ogniu do zgęstnienia (cały czas mieszając). Doprawić. Naczynie do zapiekania delikatnie posmarować beszamelem, a następnie układać warstwami pokrojone w plastry ziemniaki, sos mięsny, beszamel i ser (u mnie 3 warstwy). Zapiekać całość ok. 15 minut w 180 stopniach, do rozpuszczenia się sera.
Komentarze