Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym

4.5 (153 ocen)

  • 45 min

Ziemniaczana wersja lazanii.

  • 45 min

Składniki:

  • dla 3 osób:
    6-8 małych ziemniaków (ugotowanych w mundurkach),
    500 g mielonego mięsa,
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
    ok. szklanki domowego bulionu, ew. wody,
    cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    opcjonalnie starta marchewka,
    opcjonalnie 1/3 szklanki czerwonego wina,
    1/2-3/5 szklanki startego sera (u mnie parmezan i mozzarella),
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, ew. ostra lub słodka papryka

    na sos beszamelowy:
    szklanka mleka,
    czubata łyżka masła,
    czubata łyżka mąki,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos pomidorowy

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przesmażyć na małej ilości tłuszczu z drobno pokrojoną cebulą i marchewką - całość powinna zmienić kolor. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek, dodać wino, zredukować jego ilość do połowy. Zalać całość bulionem i koncentratem pomidorowym. Doprawić i dusić wszystko ok. 30 minut, aż sos mocno zgęstnieje (gdyby sos za szybko wyparował, można dolewać więcej płynu). Sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, szybko rozmieszać trzepaczką do konsystencji zasmażki. Wlać mleko i gotować na małym ogniu do zgęstnienia (cały czas mieszając). Doprawić. Naczynie do zapiekania delikatnie posmarować beszamelem, a następnie układać warstwami pokrojone w plastry ziemniaki, sos mięsny, beszamel i ser (u mnie 3 warstwy). Zapiekać całość ok. 15 minut w 180 stopniach, do rozpuszczenia się sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować