Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami

4.5 (151 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Aromatyczna i bardzo smaczna zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem pieczarek, kiełbasek i jajek. Świetnie sprawdzi się na sycący obiad, zwłaszcza dla tych co lubią pieczone ziemniaki.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    300 g pieczarek
    1 opakowanie kiełbasek drobiowych
    2 cebule
    1 papryka marynowana
    6 jajek
    3 łyżki śmietany 18%
    3 łyżki mleka
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    2 łyżki masła
    pieprz czarny
    przyprawa do ziemniaków
    sól
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki z pieczarkami 1. Surowe ziemniaki pokroić w plasterki, na tarce lub nożem. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić i wrzucić na suchą patelnię. Kiedy puszczą wodę, a następnie odparują, dodać masło. Smażyć, aż lekko się przyrumienią. Przełożyć do ziemniaków razem z przysmażoną cebulką i wszystko wymieszać. Wlać również olej spod cebuli. Kiełbaski pokroić w krążki i dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać doprawiając solą, pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków.
  • Na wierzch papryka 2. Wszystko przełożyć do formy do zapiekania. Na wierzch rozłożyć pokrojoną w kostkę paprykę.
  • Rozmącone jajka 3. Jajka rozmącić z mlekiem i śmietaną. Doprawić solą i wlać do formy. Przykryć wierzch formy pokrywką lub folią aluminiową i piec przez 1,5 godziny w 200*C. Pół godziny przed końcem zdjąć przykrycie, aby wierzch się przyrumienił. Podawać na gorąco posypując świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kiełbasa Papryka Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować