Wyrazista w smaku, pachnąca kminkiem i rozmarynem ziemniaczana zapiekanka z dorszem w towarzystwie warzyw oraz aromatycznych przypraw to fajny pomysł na szybki i smaczny obiad lub kolację.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500g fileta z dorsza
800g ziemniaków
450g warzyw na patelnię
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 ostra papryka chilli
2 ząbki czosnku
70g sera mozzarella
1 łyżeczka kardamonu w ziarnach
1 łyżeczka kolendra w ziarnach
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sól
pieprz
olej
Ziemniaczana zapiekanka z dorszem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kardamon i kolendrę utrzeć w moździerzu. Filet z dorsza umyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i utartym kardamonem z kolendrą.
2.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedzić, pokroić na cząstki i doprawić rozmarynem oraz roztartymi w moździerzu ziarenkami kminu rzymskiego.
3.Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać drobno posiekaną papryczkę chilli, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz warzywa na patelnię i całość chwilkę smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, przełożyć ziemniaki, podsmażone warzywa, kawałki mozzarelli, a na wierzchu ułożyć kawałki dorsza.
5.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut.
Komentarze