Ziemniaczana zapiekanka z dorszem i warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wyrazista w smaku, pachnąca kminkiem i rozmarynem ziemniaczana zapiekanka z dorszem w towarzystwie warzyw oraz aromatycznych przypraw to fajny pomysł na szybki i smaczny obiad lub kolację.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g fileta z dorsza
    800g ziemniaków
    450g warzyw na patelnię
    1 czerwona cebula
    1 czerwona papryka
    1 ostra papryka chilli
    2 ząbki czosnku
    70g sera mozzarella
    1 łyżeczka kardamonu w ziarnach
    1 łyżeczka kolendra w ziarnach
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kardamon i kolendrę utrzeć w moździerzu. Filet z dorsza umyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i utartym kardamonem z kolendrą.
  • 2. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedzić, pokroić na cząstki i doprawić rozmarynem oraz roztartymi w moździerzu ziarenkami kminu rzymskiego.
  • 3. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać drobno posiekaną papryczkę chilli, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz warzywa na patelnię i całość chwilkę smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, przełożyć ziemniaki, podsmażone warzywa, kawałki mozzarelli, a na wierzchu ułożyć kawałki dorsza.
  • 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Papryka Rozmaryn Ryby Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować