Ziemniaczana zapiekanka z aromatycznym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata
Papryczkę chilli bardzo drobno posiekać, dodać sok i skórkę z połowy cytryny, składniki dokładnie wymieszać.
2.Filet z łososia umyć i pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i natrzeć marynatą
3.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić
do rozgrzanego garnka z olejem i dusić pod przykryciem. Doprawić roztartymi w moździerzu ziarenkami pieprzu i kminu rzymskiego.
4.Cebulę bardzo drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oliwie. Następnie dodać czerwoną paprykę pokrojoną
w kostkę i całość chwilkę dusić. Doprawić solą i pieprzem.
5.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć liśćmi pora, przełożyć podduszone ziemniaki, podsmażone warzywa a na wierzchu ułożyć zamarynowanego łososia.
6.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 minut. Upieczoną zapiekankę polewać z sosem czosnkowym.
Komentarze