Ziemniaczana zapiekanka z aromatycznym łososiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wyrazista w smaku, pachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z łososiem w towarzystwie świeżych warzyw oraz aromatycznych przypraw.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 600g fileta z łososia
    1 ostra papryka chilli
    sok i skórka z 1/2 cytryny
    1kg ziemniaków
    3 czerwone cebule
    2 czerwone papryki
    2 ząbki czosnku
    1 por
    1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    sól
    olej rzepakowy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Ziemniaczana zapiekanka z aromatycznym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0n72sa6 1. Marynata
    Papryczkę chilli bardzo drobno posiekać, dodać sok i skórkę z połowy cytryny, składniki dokładnie wymieszać.
  • image-19xh2hx 2. Filet z łososia umyć i pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i natrzeć marynatą
  • image-1warmte 3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić
    do rozgrzanego garnka z olejem i dusić pod przykryciem. Doprawić roztartymi w moździerzu ziarenkami pieprzu i kminu rzymskiego.
  • image-0wifprj 4. Cebulę bardzo drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oliwie. Następnie dodać czerwoną paprykę pokrojoną
    w kostkę i całość chwilkę dusić. Doprawić solą i pieprzem.
  • image-22owwvv 5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć liśćmi pora, przełożyć podduszone ziemniaki, podsmażone warzywa a na wierzchu ułożyć zamarynowanego łososia.
  • image-15oa8pj 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 minut. Upieczoną zapiekankę polewać z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować