Ziemniaczana zapiekanka po francusku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste, tanie i baaaaardzo smaczne danie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki pokrojone w plasterki: 1 kilogram
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - masło: 1 łyżka
    - starty żółty ser: 100 gramów
    - śmietana kremówka (30-36%): 75 mililitrów
    - bulion: 1 szklanka
    - sól, pieprz: 1 szczypta

Ziemniaczana zapiekanka po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w talarki.
  • 2. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i natrzeć przekrojonym czosnkiem. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle razem z pozostałym ząbkiem czosnku. Dodać śmietanę, ser i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. W naczyniu układać warstwami ziemniaki i zalewać masą serową. Na końcu całość zalać bulionem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175°C przez godzinę, aż ziemniaki będą na wierzchu ładnie zrumienione.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy