ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój młodszy syn uwielbia ziemniaki! Zawsze śmiejemy się, że gdyby były lody o smaku ziemniaków, on byłby ich wiernym fanem;) Zapiekanka ziemniaczana powstała na bazie wariacji na temat jego fiksacji!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - szynka plastry: 50 dekagramów
    - boczek: 20 dekagramów
    - cabula: 4 sztuki
    - jajka: 2 sztuki
    - śmietana: 1 szklanka
    - ser żółty tarty: 15 dekagramów
    - przyprawa do ziemniaków: 2 łyżeczki

Ziemniaczana zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki kroję na plasterki i wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję tak długo, aż będą miękkie, ale nie rozpadające.
    W międzyczasie podsmażam pokrojoną cebulkę (można dodać pieczarki).
    Naczynie żaroodporne natłuszczam i układam na dnie warstwę boczku, potem cebulę, ziemniaki, szynkę, znów cebulę, ziemniaki, szynkę... Na wierzchu powinny być ziemniaki.
    Z jajek i śmietany przygotowuję "zalewę", dodaję do niej starty ser żółty i przyprawę do ziemniaków. Wylewam tę masę na przygotowaną potrawę, wkładam do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Kiedy góra jest pięknie zarumieniona i zapach kusi nieodparcie, zapiekanka jest gotowa :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy