Ziemniaczana szarlotka

4.49 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Wygląda i smakuje jak normalna szarlotka ale jest w niej coś innego, do ciasta dodałam ziemniaki, dzięki nim dałam mniej masła:).

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ciasto:
    200 g mąki pszennej
    100 g ugotowanych ziemniaków
    50 g cukru
    60 g masła
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko

    Nadzienie jabłkowe:
    1400 g jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Ziemniaczana szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ugotowane i ostudzone ziemniaki przetrzeć przez rzadkie sitko.
    Do miski wsypać mąkę, dodać ziemniaki, cukier, masło, proszek do pieczenia i jajko, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Jedną z nich włożyć do zamrażarki. Pozostałe dwie części wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut.
  • 2. Nadzienie jabłkowe:
    Jabłka obrać, podzielić na ósemki, wykroić środki, pokroić w plasterki. Wsypać do nich cynamon, cukier i bułkę tartą, wymieszać. wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać, lekko docisnąć.
    Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec jeszcze ok. 45-50 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować